Vluchtelingenopvang in Ede

Vanuit het Diaconaal Platform denkt een werkgroep namens de kerken na over wat we als kerken / christenen kunnen betekenen bij de opvang van de vluchtelingen in Ede.
Er zijn zo’n 370 vluchtelingen op de Mauritskazerne in Ede. Ze zijn hier waarschijnlijk een paar weken of maanden waarna ze doorstromen naar een asielzoekerscentrum. Het is nog niet helemaal duidelijk wat in deze vorm van opvang voor vrijwilligers mogelijk is. Wellicht kunnen wij vanuit de kerken ook dienstbaar zijn om mensen de weg te wijzen naar de winkel, de kerk of de moskee. Of ze gewoon uitnodigen om er eens even uit te zijn.

Misschien zelfs wel dat ze bij ons mee eten of dat je met hen bijvoorbeeld in Meet-Inn gaat mee eten. Hoe dit precies geregeld kan worden, is voor ons nog niet duidelijk omdat het COA veel dingen ook niet precies weet. Het Diaconaal Platform (waarin 25 kerken verzameld zijn) biedt aan het COA aan om sportactiviteiten en maaltijd-activiteiten te verzorgen. Daarbij wordt ook aangesloten bij al bestaande sportgroepen en Open Maaltijden. Ook willen we de mensen uit het AZC aanbieden om naar een kerk te kunnen met vertaling.

Als het COA gebruik wil maken van dit aanbod, hebben we auto’s nodig voor vervoer van en naar activiteiten, sportmannen, gastgezinnen, maaltijdverzorgers en vertalers (ws. Engels en Arabisch). Mocht iemand graag al willen aangeven dat hij/zij beschikbaar is, mail dan je naam-telefoonnummer-mailadres. Zet erbij waar je vooral aan denkt. Mailen kan naar diaconaalconsulentede@gmail.com.

Mensen die zich afgelopen zondag hebben opgegeven staan al op de lijst bij het diaconaal platform. Zij worden via de mail benaderd met hulpvragen en kunnen dan kijken of het past in wat ze te bieden hebben.

Volg op facebook voor de actuele informatie: Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede
Via deze coördinatie wordt nu concreet om begeleiders van de speelzaal gevraagd. Kijk hier voor meer informatie.


Terug naar nieuwsoverzicht
NGK de Pelgrim
NGK de Pelgrim